De IJzeren Wet van Kanker, de eerste ontdekking van de biologische natuurwetten werd destijds verondersteld alleen voor kanker te gelden. Later bleek dat deze wet voor alle 'ziektes' danwel SBSen van toepassing is.
1e CRITERIUM:

  • Elk Zinvol Biologisch Speciaalprogramma (SBS) ontstaat met een DHS (Dirk-Hamer-Syndroom), dat wil zeggen, met een allerzwaarst, hoogacuut-dramatisch en isolatief beleefde conflictschok, die iemand volkomen onverwachts treft. Het conflict slaat daarbij gelijktijdig op alle drie de niveaus in: PSYCHE - HERSENEN - ORGAAN.


2e CRITERIUM:

  • Het biologische conflict bepaalt in het moment van het DHS zowel de locatie van het SBS in de hersenen (als zogenaamde "Hamerse Haard"), als ook de locatie in het orgaan als kanker of kanker-equivalent.


3e CRITERIUM:

  • Het verloop van het SBS op alle drie de niveaus (psyche - hersenen -orgaan), vanaf het DHS tot aan de conflict-oplossing (conflictolyse = CL) en epileptische/epileptoïde crisis op het hoogtepunt van de pcl (=genezingsfase) en terugkeer naar de normalisering (normotonie), is synchroon!

Elke ziekte of Zinvol Biologisch Speciaalprogramma van de natuur (SBS) verloopt in twee fases, in zoverre het tot een conflictoplossing (CL) komt. De eerste fase, die tussen DHS en CL ligt, noemen we ca-fase (conflictactieve fase). De tweede fase, die tussen CL en het einde van de genezing ligt, noemen we pcl-fase (post-conflictolyse of genezingsfase).

Het ontogenetisch bepaalde systeem van de Zinvolle Biologische Speciaalprogramma's (SBS) van kanker en kankerequivalenten (kanker-SBS en kankerequivalent-SBS). Kankerequivalenten zijn SBSen zonder tumor en zonder ulcera (zweren), die echter een functieverandering (uitval) kennen.

Het ontogenetisch bepaalde systeem van de microben.

Met de wetenschap van de tweefasigheid van alle zinvolle biologische speciaalprogramma's, krijgen de bacteriën een heel andere plaats in dit hele proces.

Alles in de natuur heeft een biologische zin.
De wet van het begrip van elke zogenaamde "ziekte" als deel van een ontwikkelingshistorisch begrijpbaar zinvol biologisch speciaalprogramma (SBS) van de natuur.