Als twee of meer SBSen, die zich in de rechter en linker hersenhelft van de hersenstam bevinden, gelijktijdig actief zijn, dan spreken we van een constellatie van de hersenstam.

Dezelfde of een vergelijkbare constellatie zien we echter nogmaals, als een SBS tijdens de pcl-fase in de epileptoïde crisis komt.
Want de epileptoïde crisis komt overeen met een vernieuwde korte conflictactiviteit, hoewel ze een andere kwaliteit heeft. Ze heeft in ieder geval een sterke intensiteit.
We hebben zelfs een tijdelijke korte constellatie, als beide conflicten toevallig gelijktijdig in de pcl-fase een epilepoïde crisis doorlopen.

De bijzondere kenmerken zijn een gevoel van het volledig geconsterneerd zijn. Zo een patiënt weet niet meer wat voor of achter is. Zulke constellaties vinden we regelmatig, als de patiënt bijvoorbeeld een sigma-ca heeft (linker hersenhelft) en door de angst, dat er geen voeding meer door de darm zou kunnen gaan, in de lever (rechter hersenhelft) ook nog een kanker-SBS lijdt. Dan is hij psychisch volledig geconsterneerd.

Wat er zich bij zo een kanker-SBS-constellatie verder nog afspeelt, weten we voor de meeste constellaties nog niet. Maar de constellatie zelf heeft ook weer een specifieke biologische zin.

Van de constellatie van het wederzijdse actieve nierverzamelbuis-SBS weten we echter wel al iets:
De patiënt heeft twee vluchteling-, existentie- of alleen-gelaten-zijn-conflicten.

  1. De patiënt is volledig geconsterneerd;
  2. Er is een oligurie of anurie, hij plast bijna geen urine meer;
  3. Er is een desoriëntatie, zowel ruimtelijk alsook in tijdsbesef en tot mensen;
  4. De beide oogappels trekken licht naar buiten (=dubbele strabismus divergens). Het betreft een constellatie van twee archaïsche SBSen uit de tijd, dat onze voorouders "uit het water kwamen", dan wel als vluchtelingen door een grote golf aan het strand waren gespoeld. Omdat de ogen van onze "voorouders" niet vooruit blikten (zoals tegenwoordig bij de mens en de roofdieren), maar zijdelings (zoals bij de prooidieren), betekende de strabismus divergens, dat het betroffen oog of bij de constellatie beide ogen naar achteren, naar de zee zouden zien, voor de oriëntering!!

    Constellatie hersenstam
Pin It
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0% (0 stemmen)